ALLERGIE EN INTOLERANTIE

DE MENING VAN DE DOKTER

VOORBEELD UITSLAG

TARIEVEN

VEEL GESTELDE VRAGEN

BESTELLEN

VACATURES

CONTACT

WAT HOUDT DE FIT-TEST PRECIES IN

ACNE, NETELROOS & CELLULITUS

OVERGEWICHT EN INTOLERANTIE

PDS, DIARREE & SPIJSVERTERING

ALGEMEEN

HET BELANG VAN GEZONDE VOEDING

DIABETES EN VOEDING

SPECIAAL VOOR DIABETESPATIËNTEN

NAALDLOOS INJECTEREN

VOEDINGSMIDDELEN IgE/IgG4 PANEL - test voor het meten van (vertraagde) allergische reacties op voedingsmiddelen -

Met deze test wordt voor groot aantal voedingsmiddelen gemeten of de patiënt hierop allergisch reageert. Deze voedingsmiddelen omvatten melkprodukten, fruit, vis en schelpdieren, gevogelte en vlees, groente, noten en granen en enkele overige produkten. Zowel de IgE als IgG antistof reactie op deze voedingsmiddelen wordt gemeten. Er wordt bij deze reacties onderscheid gemaakt in een lichte, een middelmatige en een sterke reactie (aantal '+' op de uitslag).

IgE:IgE is een immunoglobuline dat betrokken is bij de directe overgevoeligheid (allergische) reactie. Deze reactie is erfelijk bepaald en praktisch altijd blijvend. Het maakt niet uit hoe lang het voedingsmiddel wordt vermeden. Het niveau van de antistoffen tegen het voedingsmiddel zal binnen weken opmerkelijk afnemen, maar er zal opnieuw een reactie optreden zodra het voedingsmiddel weer wordt genomen.
Sterke IgE reacties zullen resulteren in onmiddellijke reacties zoals astma aanvallen en anafylactische shock. Matige tot lichte reacties kunnen onder andere resulteren in acute hoofdpijn, jeuk van de mond en het niet helder kunnen denken. Voedingsmiddelen waarvoor een IgE reactie gevonden wordt zijn problematisch en kunnen het best volledig vermeden worden.

IgG:IgG is een immunoglobuline dat een vertraagde allergische reactie geeft. Deze reactie is meestal het gevolg van het te veel en te vaak eten van een voedingsmiddel in een bepaalde periode (week tot maand).
IgG reacties kunnen leiden tot 'vertraagde' symptomen zoals gewrichts of spierpijn, chronische hoofdpijn of vermoeidheid. Deze allergische reacties zijn vaak moeilijk (zonder test) op te sporen omdat zij pas uren of dagen na de inname van het voedingsmiddel optreden.
Wanneer dit voedingsmiddel vermeden wordt kan het 3 tot 6 maanden duren voordat het antistof-niveau tegen dat voedingsmiddel behoorlijk is afgenomen. Omgekeerd zal het antistof-niveau daarna pas weer stijgen na het gedurende weken of maanden vaak eten van het voedingsmiddel.
Voedingsmiddelen waarvoor een IgG reactie gevonden wordt zijn daardoor minder problematisch dan voedingsmiddelen waarvoor een IgE reactie gevonden wordt. Voedingsmiddelen waarvoor een IgG reactie gevonden wordt, hoeven over het algemeen niet de rest van het leven vermeden te worden, maar kunnen af en toe genomen worden in een rotatie dieet.

WANNEER IS HET ZINVOL HET VOEDINGSMIDDELEN IGE/IGG4 PANEL TE DOEN?
Het is zinvol om een Voedingsmiddelen IgE/IgG4 panel te laten doen wanneer er een vermoeden is dat er een allergie bestaat voor een of meer voedingsmiddelen en de voedingsmiddelen die de reacties veroorzaken moeilijk te achterhalen zijn (hetgeen vooral het geval zal zijn bij de vertraagde allergische reactie). De test kan dan leiden tot een meer gericht eliminatie dieet, waarbij niet onnodig veilig voedsel geëlimineerd wordt en als onveilig uitgeteste produkten niet vergeten worden te testen.

Klachten die bij voedingsmiddelen allergie op kunnen treden zijn onder andere:
• Astma
• Anafylactische shock
• Hoofdpijn (acuut en chronisch)
• Huidklachten
• Maag-darmklachten (diarree, overgeven)
• Niet helder kunnen denken
• Overgewicht (Obesitas)
• Rhinitis
• Spier- en Gewrichtsklachten
• Vermoeidheid
• Etc...

BENODIGD MATERIAAL VOOR DE TEST
Voor de test is bloed nodig: 1 rode (stol)buis spoorelementen vrij van 8 ml. Indien mogelijk na afname de buis eerst 10 minuten laten staan en vervolgens in de centrifuge afdraaien (ongeveer 10 min bij 3000 rpm). Hierna het serum overgieten in een serumcupje en dit naar het ELN sturen.